Bahan-Bahan
- Ketam - 4 Ekor (Ketam Bunga boleh, ketam merah pun boleh)
- Buah Nenas - 1/5 biji ( dipotong segitiga)
- Santan- 300gm (asingkan 200gm, dah 100gm)
- Daun Kunyit- Sehelai (dikoyak)
- Serai - 2 batang (dititik)
- Cili Api - 20/25 biji (ditumbuk, nak pedas lagi, tambah kuantiti)
- Bawang Besar - 1/4 labu (ditumbuk)
- Garam - secukup rasa
- Gula- secukup rasa
- Serbuk kunyit - secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan ketam, nenas, daun kunyit, serai, cili api, bawang besar ke dalam periuk.
- Masukkan 200gm santan kedalam periuk, kemudian hidupkan api
- Letakkan garam, gula dan serbuk kunyit secukup rasa.
- Biarkan ia mendidih sebentar, pastikan santan tak pecah minyak ye... Setelah agak masak, ketam akan berubah warna kepada kemerah-merahan.
- Setelah agak mendidih, masukkan selebihnya 100gm santan dan tunggu hingga masak.
- Siap untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA =P
No comments:
Post a Comment