Monday, 3 August 2015

RESEPI- Ketam Masak Lemak Cili Api

Bahan-Bahan


  • Ketam - 4 Ekor (Ketam Bunga boleh, ketam merah pun boleh)
  • Buah Nenas - 1/5 biji ( dipotong segitiga)
  • Santan- 300gm (asingkan 200gm, dah 100gm)
  • Daun Kunyit- Sehelai (dikoyak)
  • Serai - 2 batang (dititik)
  • Cili Api - 20/25 biji (ditumbuk, nak pedas lagi, tambah kuantiti)
  • Bawang Besar - 1/4 labu (ditumbuk)
  • Garam - secukup rasa
  • Gula- secukup rasa
  • Serbuk kunyit - secukup rasa 


  




 Cara-cara

  1. Masukkan ketam, nenas, daun kunyit, serai, cili api, bawang besar ke dalam periuk.
  2. Masukkan 200gm santan kedalam periuk, kemudian hidupkan api
  3. Letakkan garam, gula dan serbuk kunyit secukup rasa. 
  4. Biarkan ia mendidih sebentar, pastikan santan tak pecah minyak ye... Setelah agak masak, ketam akan berubah warna kepada kemerah-merahan.
  5. Setelah agak mendidih, masukkan selebihnya 100gm santan dan tunggu hingga masak.
  6. Siap untuk dihidang.



SELAMAT MENCUBA =P





No comments:

Post a Comment